Climatització per Aerotèrmia i terra radiant

Un dels camps que ha fet grans evolucions aquests últims anys ha estat també els sistemes de climatització. Han millorat molt l’eficiència, el rendiment i la durabilitat de tota mena de components i materials, des dels sistemes i col·lectors solars tèrmics fins a les plaques de suport i aïllament per a conductes del terra radiant.
 
Un dels sistemes que més a progressat és la climatització per aerotèrmia, una evolució dels sistemes de bomba de calor. Ha adquirit protagonisme com a sistema eficient i de baixa emissió de CO2, de manera que fins i tot es pot justificar la no instal·lació de plaques solars.
 
Efectivament, la climatització per aerotèrmia es basa en la millora de les bombes de calor comvencionals. Funciona amb gas, millorant el rendiment, que permet un estalvi energètic important ja que no necessita grans variacions de temperatura. Aquest sistema ens aporta la calefacció i l’aigua calenta sanitària com a prestacions bàsiques, i també la refrigeració. És molt interessant la opció d’incorporar la calefacció per terra radiant, i fins i tot aprofitar-lo com a terra refrescant. Lògicament, com a sistemes de suport secundaris té una resistència elèctrica, però també es pot acoblar amb sistema de col·lectors solars o col·lectors a llar de foc.
 
L’aerotèrmia consta dels següents components: Equip o equips exteriors d’intercanvi de temperatura amb l’aire exterior; equip interior intercanviador i acumulador; sistemes de calefacció/refrigeració i connexió a la xarxa interior d’aigua calenta sanitària. L’intercanviador de calor és el que dóna servei a la calefacció per terra radiant, radiadors de baixa temperatura i/o fan coils o bé radiadors d’alta temperatura. 
 
Tant les seves prestacions, especialment quan es combina amb terra radiant, com el fet que administrativament es permeti justificar la no col·locació de plaques solars, fa que sigui un sistema molt implantat en els darrers anys, tant en obra nova com en rehabilitacions integrals d’habitatges.
 
Dintre les marques i distribuïdores, el sistema Altherma de Daikin destaca per la seva versalitat de combinacions i prestacions.
 
A nivell de sostenibilitat, amb una visió més crítica pel que fa a incidència en el medi ambient, cal pensar en la dependència elèctrica. Si bé és un sistema de molt bon rendiment en el nostre entorn de climatologia suau, en els punts extrems de temperatures properes als 0ºC o en onades de calor, la dependència elèctrica és un desavantatge, ja que l’intercanviador no és tant eficient en aquests ambients. I és penalitzat alhora pel criteri de facturació del mercat elèctric estatal que s’ha imposat, on el cost resideix en la potència contractada bàsicament, tot i que la major part de l’any realment treballi a molt baix consum.
 
aerotermia altherma climatitzaciobioconstruccio gestio obra gironaNarcís Cebrià i Llistosella
Bioconstrucció. Gestió de projectes i obres
narciscebria.cat 670342721
 
Novembre 2015
Anuncis

Posted on 13/11/2015, in eficiència energètica, innovació en construcció, Oficina Tècnica and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: