Cèdula d’Habitabilitat

Què és la Cèdula d’Habitabilitat?

La Cèdula d’Habitabilitat és un document administratiu que atorga l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Aquest document acredita que un habitatge compleix les condicions mínimes d’habitabilitat que recull la normativa vigent per tal que sigui apte per a la residència de persones.

Cèdula d’habitabilitat de segona ocupació.

Quan un habitatge no és nou i cal renovar o donar d’alta la Cèdula d’habitabilitat es diu “de segona ocupació” per diferenciar-lo del cas d’un habitatge nou. Depenent de l’any de la finalització de les obres caldrà que el tècnic competent emeti un Certificat d’Habitabilitat o bé  un Certificat d’Idoneitat i Solidesa.

La cèdula d’habitabilitat d’habitatges nous.

Quan els tècnics certifiquen el final d’obres d’un habitatge o conjunt d’habitatges, ja certifiquen que compleix els requisits d’habitabilitat. per poder Registrar la Propietat i escriturar l’Obra Nova cal primer tramitar amb tota la documentació del Final d’Obra la corresponent Cèdula d’Habitabilitat de l’habitatge nou.

Què descriu la Cèdula d’habitabilitat?

A part de concretar l’adreça de l’habitatge i vincular-lo a la seva referència cadastral, la cèdula descriu la superfície útil de l’habitatge, el nombre de cambres i tipus d’estances que hi ha i el llindar màxim d’ocupació. Aquest llindar assenyala el nombre de persones que no és recomanable que es sobrepassi com a ocupants o residents en aquell habitatge segons la normativa vigent.

Quins passos cal seguir per tramitar una cèdula d’habitabilitat?

En primer lloc cal que un tècnic competent, ja sigui un Arquitecte o un Arquitecte Tècnic, certifiqui que l’habitatge compleix les condicions d’habitabilitat. Depenent de si és un habitatge nou, un habitatge usat amb cèdula caducada o un habitatge usat sense cèdula prèvia, caldrà emetre un tipus de certificat o altre, però que en definitiva recullen els mateixos paràmetres de descripció i ocupació de l’habitatge. El Tècnic ha d’inspeccionar l’habitatge, emetre el certificat i registrar-lo al Col·legi Professional corresponent.

Una vegada Tenim el certificat cal presentar-lo a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a les diferents seus territorials o via telemàtica. Per fer la sol·licitud  cal pagar una taxa administrativa. L’Agència de l’habitatge és qui atorga la Cèdula d’Habitabilitat corresponent i segons el certificat tècnic presentat. Aquesta autoritat administrativa té la facultat d’inspeccionar l’habitatge abans d’emetre la cèdula.

Perquè ens cal la Cèdula d’Habitabilitat?

Aquest document administratiu és necessari pel Registre de la Propietat i de l’Obra Nova, per tant caldrà tramitar-la al finalitzar un habitatge nou i també en el cas de compra/venda.

També és requerit per als contractes de lloguer d’habitatges i per l’alta de subministrament d’aigua i electricitat a un habitatge. Per tant, si en algun moment es talla un subministrament d’aigua o electricitat, per tornar a donar d’alta el servei també caldrà tenir la cèdula vigent.

La Cèdula d’habitabilitat caduca als 15 anys.

A tenir en compte!

El preu del certificat i tràmits de la cèdula d’habitabilitat no està fixat o establert. L’estableix lliurament el tècnic d’acord amb l’interessat. Depenent de la grandària de l’habitatge pot augmentar els honoraris.

Es pot contractar només el Certificat i tramitar-se el mateix interessat la sol·licitud de la Cèdula.

Si és el mateix tècnic qui realitza el certificat i tramita la sol·licitud de la cèdula, té la opció de fer-ho tot a través d’internet i agilitzar els tràmits. La resolució de l’administració però sol trigar uns 15 dies.

Per llogar o vendre un habitatge, a més de la cèdula d’habitabilitat, cal tenir el Certificat d’Eficiència Energètica o Etiqueta de Qualificació Energètica corresponent. Els arquitectes tècnics estem capacitats per fer ambdós tràmits. Si es contracten els dos certificats de manera simultània s’estalvia una inspecció i per tant un sobrecost.

Si necessites una Cèdula d’Habitabilitat o si vols més informació no dubtis a contactar amb mi.

Narcís Cebrià i Llistosella
Bioconstrucció i oficina tècnica en gestió d’obra
narciscebria.cat 670342721

Certificat Eficiència Energètica Girona Costa Brava

Anuncis

Posted on 03/04/2014, in Arquitecte Tècnic, Oficina Tècnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: